top of page

Wat is Het Berenhuis? 

Als vrolijk Centrum voor Taalactivering en Kunsteducatie geloven we in het belang van een goede kennis van het Nederlands met respect voor de thuistaal. Kunst leent zich uitstekend om een open dialoog aan te gaan, het gebruikelijke denkkader te verlaten en zo de rijkdom van talen te ontdekken.

 

Het Berenhuis organiseert activiteiten in en rond de locatie in Heusden-Zolder (België), maar komt ook graag naar je toe voor een op maat gemaakt aanbod.

 

Het Berenhuis is een organisatie van Art 27 vzw, geïnspireerd op artikel 27 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens dat zegt: ‘Iedereen heeft het recht om te genieten van kunst en cultuur en deel te nemen aan het culturele leven van een gemeenschap.’

Wie zijn de beren? 

Gerlinde Gilissen

Gerlinde is een berenkenner, die je mee op avontuur neemt doorheen Het Berenhuis, in De Berentuin of langs de Berenwandeling. Als de beren slapen werkt Gerlinde druk aan dossiers en schrijft verhalen, zorgt dat alles er weer netjes uitziet en leert bij op vergaderingen en studiedagen. Ze geeft lezingen, trekt rond met De Berenmobiel en nog ongeveer duizend dingen meer. Ze houdt van schrijven, spelen, fantaseren maar vooral van doen.

Als er dan eindelijk tijd is om zelf te slapen, droomt ze spannende dromen vol nieuwe plannen.

Herwig Nulens

Niet alle grote mensen begrijpen wat beren zoal denken. Herwig verstaat die brommerige denkspinsels vlot en zet ze om in woorden die voor menselijke aardbewoners te begrijpen zijn. Hij schrijft dossiers, verzint concepten, tovert met ideeën, bewaart en telt het spaarvarken en gaat mee op berenreis.

Met zijn twee handige mensenhanden duikt hij vaak in de gereedschapskist om zo het territorium van de beren fris te houden. 

 

Marcel Witte

Marcel is professioneel kunstenaar en schildert het leven van de beren en hun harige vriendjes. Als je in het berenboek bladert, langs De Berenwandeling dwaalt of op bezoek bent in Het Berenhuis of in de tuin, kan je al heel wat van zijn beelden zien. Ben je benieuwd naar meer? Neem dan vliegensvlug een kijkje op zijn website www.marcelwitte.com en laat je verrassen.

Als de beren weer eens dromen van een nieuwe uitgave of een uitnodiging willen sturen voor een berenfeest, zorgt Marcel dat die er telkens vrolijk uitzien.

Vrienden van de beren :

Vrijwilligers

 

Beren vragen best wat aandacht. Gerlinde, Herwig en Marcel kunnen rekenen op flink wat mensenhanden om de beren en hun vriendjes te plezieren. Onze vrijwilligers klussen, lezen voor, denken mee, maken foto’s, zorgen voor hapjes op feestjes en ga zo maar verder. Als je van beren houdt, ben je immers vaak een duizendpoot.

Partners
In ruil voor expertise en samenwerking wordt Het Berenhuis structureel ondersteund door de gemeente Heusden-Zolder.
 

 

Trouwe mediapartners :

 

 

De internetgazet Heusden-Zolder zorgt voor een geëngageerde en waarheidsgetrouwe verslaggeving van onze activiteiten en projecten.

Nieuws Heusden-Zolder zorgt voor een beeldverslag van onze activiteiten en groeide uit tot een onmisbaar fotoarchief.

Projectenondersteuners

 

De werking in en rond Het Berenhuis bestaat uit een web van activiteiten voor jong en oud. Telkens weer anders, altijd weer herkenbaar in stijl en aanpak. 

Om deze projecten waar te maken, rekenen we op projectsteun van :

Sponsors & bevriende ondernemingen

In en rond Het Berenhuis zijn we voortdurend in de weer om dingen aan te passen en te verbeteren. Kleine en grote werken, vaak met kleine en grote steun van bevriende bedrijven. Onze dank gaat uit naar:

Het Berenhuis mag op de gulle steun rekenen van Multi Import voor de herinrichting en opfrissing van het decor. Bedankt!

Voor de 7de verjaardag van Het Berenhuis, smeedde kunstsmid Raf Nulens een stevige kroon voor de nieuwe koningskamer. Kom maar eens kijken of volg de kinderen en de kroon op facebook.

Het Berenhuis kan steeds rekenen op de enthousiaste medewerking van vuurkunstenares Annemarie Schoonens.Bekijk haar werk op de link hiernaast (click).

Jo Leyssens kwam de Beren uit de nood helpen bij de aanleg van het terras in de Berentuin: een chapelaag aangelegd, waarna de Beren klinkers konden leggen.

Na bezoeken aan Het berenhuis en uitwisseling van ideeën, zorgde de Nederlandse Taalunie voor een verspreiding van het boek ‘Ik zag twee beren’ in immersiescholen.

Werknemers van de firma Kumpen hielpen tijdens werkzaamheden in Het Berenhuis.

Deze hulp werd geboden in kader van de actie Kei-solidair van een Hart voor Limburg.

Het Berenhuis is trots erkend te zijn door Dorpsraad Heusden als waardevolle partner.

Als dynamische vzw verwelkomen we elke steun, in welke vorm dan ook.

Neem contact op en we zitten graag met je rond de tafel. 

bottom of page